Building Information Modeling (BIM)

De nieuwe fase in de ontwerpmethodiek, om ontwerp- en bouwprocessen van gebouwen aan de hand van omvangrijke digitale modellen te simuleren en te optimaliseren.

Building Information Modeling (BIM)

Bijna geen enkel ander onderwerp zorgt momenteel voor zoveel opwinding in de bouwsector als Building Information Modeling (BIM). In het Duitstalige gebied wordt in dit verband ook vaak gesproken over "Gebäudeinformationsmodell", het digitale bouwmodel of digitale planning en bouwen. Overal hoort en leest men dat het nu al grote belang van BIM voor de bouwsector in de toekomst alleen maar groter zal worden. Tegelijkertijd vrezen veel planners dat ze door BIM overweldigd of achtergelaten zullen worden, omdat ze geen gedetailleerd overzicht hebben van de toepassingsgebieden en mogelijkheden van deze planningsmethode. Maar dit verandert: door de toepassing van BIM kunnen alle betrokkenen profiteren.

Waarvoor staat BIM en wat betekent het?

Building Information Modeling (BIM) staat voor een nieuwe benadering binnen de planningsmethodiek en niet, zoals vaak wordt gedacht, voor software, een licentie of een certificaat. BIM betekent het simuleren en optimaliseren van bouwplanning en bouwprocessen met behulp van uitgebreide digitale modellen. Bij het beheer van gebouwen gedurende de gehele levenscyclus levert BIM aanmerkelijke voordelen op ten opzichte van de traditionele methoden, omdat het op elk willekeurig moment gedetailleerde informatie over alle gebouwcomponenten levert.

Wat betekent dat in de praktijk?

Planners moeten voorbereid zijn op de volgende stap in de evolutie van gebouw- en systeemplanning. BIM maakt toekomstige planning gedetailleerder en transparanter en vereist een veel hoger niveau van samenwerking De digitale gebouwmodellering vraagt om een functionerende IT-infrastructuur, die voor alle deelnemers toegankelijk is. Alle gegevens, tekeningen, modellen en documenten worden centraal opgeslagen en beheerd. Veranderingen zijn direct voor iedereen zichtbaar.

Het grote voordeel van BIM is, dat alle projectdeelnemers altijd over dezelfde informatie beschikken. Indien veranderingen worden uitgevoerd, hebben deze direct effect op het gehele project. Wanneer bijvoorbeeld een deur in de objectdatabase wordt veranderd, dan is deze deur in alle tekeningen en documenten, waarin deze is gebruikt, ook veranderd. Daardoor wordt al tijdens het ontwerpproces de kans op fouten drastisch verminderd, worden kosten voor het corrigeren van fouten in de bouwfase duidelijk gereduceerd en wordt de betrouwbaarheid van de planning aanmerkelijk verbeterd.

De betrokken planners gebruiken meestal uitgebreide databases waaruit ze de meest uiteenlopende componenten voor de planning halen en in kaart brengen in de planningsprogramma's Bij de planning volgens de BIM-methode moeten deze componenten en objecten zo gedetailleerd mogelijk en met eenduidig gedefinieerde parameters centraal worden gebruikt. In het kader van de BIM-ontwikkeling worden niet alleen de 3D-modellen van de objecten meer gedetailleerder, er wordt ook direct aanvullende informatie bij het object opgeslagen. Daardoor is alle informatie op één plaats beschikbaar, het wezenlijke uitgangspunt van BIM. Hier ondersteunt OBO BETTERMANN de ontwerpers met het beschikbaar stellen van de benodigde productgegevens op verschillende platforms.

Gebruik onze productsectie om de BIM-gegevens te openen

Heeft u vragen over BIM en planningssoftware, neem dan contact met ons op!